Leskovac: Fabrika u februaru

Bez autora
Jul 18 2011

Posle Rače i Niša, treći grad u Srbiji u kom će korejska kompanija da gradi svoju četvrtu fabriku za 1.500 radnika je Leskovac. Sporazum o izgradnji fabrike, vredne 13 miliona evra, potpisali su nedavno Verica Kalanović, potpredsednica Vlade, Kanghang Jon, direktor "Jure" i Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca. Buduće gradilište obišao je u petak i ambasador Južne Koreje u Srbiji Kim Đonghe, koji je pohvalio leskovačku poslovnu gostoprimljivost. Vlada Srbije je ovom investitoru obezbedila 10,5 miliona evra podsticajnih sredstava. Lokalna samouprava je na tenderu izabrala izvođača radova koji treba da raščisti i pripremi četiri hektara placa za izgradnju fabrike površine 20.000 kvadrata. Sve će biti gotovo do 1. avgusta kada treba da počne izgradnja.

Leskovac: Fabrika u februaruPosle Rače i Niša, treći grad u Srbiji u kom će korejska kompanija da gradi svoju četvrtu fabriku za 1.500 radnika je Leskovac.

Sporazum o izgradnji fabrike, vredne 13 miliona evra, potpisali su nedavno Verica Kalanović, potpredsednica Vlade, Kanghang Jon, direktor "Jure" i Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca. Buduće gradilište obišao je u petak i ambasador Južne Koreje u Srbiji Kim Đonghe, koji je pohvalio leskovačku poslovnu gostoprimljivost.

Vlada Srbije je ovom investitoru obezbedila 10,5 miliona evra podsticajnih sredstava. Lokalna samouprava je na tenderu izabrala izvođača radova koji treba da raščisti i pripremi četiri hektara placa za izgradnju fabrike površine 20.000 kvadrata. Zvonimir Ilić, predstavnik leskovačkog preduzeća "Invest gradnja", kaže da će sve biti gotovo do 1. avgusta kada treba da počne izgradnja.

- Već iduće nedelje raspisaćemo tender za izgradnju fabrike - najavio je Lukas Nam, direktor "Jure" za Srbiju, koji je pojasnio da će fabrika biti završena do januara iduće godine i da će početi sa radom mesec dana kasnije. Već u novembru, jedna grupa radnika od ukupno 1.500, počeće obuku u niškim fabrikama.

Ambasador Koreje pohvalio je leskovačku lokalnu samoupravu jer je bila "odličan servis investitora".

Sporazum sa vlasnicima placa

Grad je morao da isplati i 600.000 dinara vlasnicima parcele na kojoj se gradi fabrika. Naime, zemljište je bilo eksproprisano i isplaćeno još dok se gradila fabrika "Nevena", ali ta transakcija nije zvanično zavedena, pa su vlasnici parcela imali mogućnost da ponovo zahtevaju isplatu. Da bi se izbegli maratonski sudski sporovi, grad je sporazumno isplatio vlasnike.

- Obaveza grada je da plati i raščišćavanje terena. Po tenderu, radi se o 10 miliona dinara, ali ćemo sigurno premašiti ovaj iznos jer ima puno neplaniranih situacija - navodi gradonačelnik Kocić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik